Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne w Pęchratce Polskiej

Pęchratka Polska 55, 18-305 Szumowo

Przejdź do treści

Przygotowanie oraz dostawa obiadów dla Uczestników na pobyt dzienny oraz całodobowy Centrum Opiekuńczo - Mieszkalnego w Pęchratce Polskiej

ZAPYTANIE OFERTOWE NA UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

PONIŻEJ 130 000 ZŁOTYCH

 

 

Przygotowanie oraz dostawa obiadów dla Uczestników na pobyt dzienny oraz całodobowy Centrum Opiekuńczo - Mieszkalnego w Pęchratce Polskiej”

 

 

Kierownik

Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego

w Pęchratce Polskiej

 

 

 

Data: 2.10.2024 r.

 

 

 

 

Przygotował: Katarzyna Chomontowska


 

  1. Nazwa oraz adres Zamawiającego.

 

Centrum Opiekuńczo - Mieszkalne

Pęchratka Polska 55

18-305 Szumowo

tel. 600 223 605

e-mail: com@pechratka.pl

godziny urzędowania: poniedziałek- piątek w godzinach 7.30-15.30

 

  1. Opis przedmiotu zamówienia:

 

  1. Przedmiotem niniejszego postepowania jest świadczenie usługi ,,przygotowania oraz dostawy obiadów dla Uczestników Centrum Opiekuńczo - Mieszkalnego w Pęchratce Polskiej.

  2. Zamówienie będzie realizowane 7 dni w tygodniu w terminie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025 r. dla 5 osób na pobyt całodobowy (7 dni w tygodniu od poniedziałku do niedzieli, również w dni wolne od pracy i święta) oraz 15 osób na pobyt dzienny (w dni robocze od poniedziałku do piątku).

  3. Centrum Opiekuńczo - Mieszkalne w Pęchratce Polskiej po uzgodnieniu z Wykonawcą, będzie miało możliwość dokonywania zmian ilości obiadów na dany dzień. O każdej zmianie Centrum będzie informowało na bieżąco Wykonawcę do godz. 9:30 w dniu realizacji zamówienia telefonicznie lub mailowo.

  4. Dostawy będą dokonywane raz dziennie w godz. 13.00 - 13.30.

  5. W skład zestawów obiadowych będzie wchodzić:

  1. pierwsze danie: zupa, inna na każdy dzień tygodnia;

  2. drugie danie: ziemniaki (zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron itp.), dania mięsne, np. sztuka mięsa, kotlet mielony, pulpety, udziec z kurczaka, kotlet schabowy, bitki wołowe, filet drobiowy, gulasz itp., ryba, pierogi, naleśniki, knedle itp.;

  3. do zestawu obiadowego wykonawca zobowiązany jest dostarczyć dodatki w postaci surówki lub warzyw gotowanych oraz kompot

  1. Tygodniowy jadłospis obiadu powinien zawierać 2 razy dania jarskie, w tym 1 raz ryba oraz 5 razy dania mięsne z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, makaronem (zamiennie) i surówką.

  2. Waga posiłków powinna mieć zachowane podstawowe standardy:

  1. Zupa – min.500 ml/osoba

  2. Drugie danie, w tym:

  1. ziemniaki (zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron) – min. 250 g/osoba

  2. porcja mięsa (sztuka mięsa, kotlet mielony, pulpety, kotlet schabowy, bitki wołowe, filet drobiowy, gulasz itp.) - min.100 g/osoba
    lub porcje kurczaka (udko itp.) – min.150 g/osoba
    lub ryba min. 100 g/osoba
    c) surówka lub jarzyny gotowane – min.150g/osoba

  1. naleśniki z dodatkami, pierogi, knedle – min.300 g/osoba

  2. kompot – min. 200 ml/osoba

  1. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2022 r. (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Wykonawca zobowiązany jest do bezwzględnego przestrzegania obowiązujących norm żywieniowych, odpowiedniej wartości odżywczej posiłków, racji pokarmowych i doboru produktów – w szczególności zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie i obowiązujących norm (m.in. Normy żywienia dla populacji polskiej).

  2. Obiady, o których mowa w ust. 2 powinny odpowiadać wymogom uwzględniającym zapotrzebowanie kaloryczne i wymagania żywieniowe dla osób z niepełnosprawnością.

  3. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.

  4. Proces produkcji oraz dystrybucji musi odbywać się zgodnie z obowiązującymi przepisami, normami i standardami, w szczególności z wymogami sanitarnymi oraz musi posiadać wszelkie dopuszczenia Państwowego Inspektoratu Sanitarnego.

  5. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone.

  6. Obiady powinny być dostarczane w termoizolacyjnych termosach z atestem PZH przeznaczonych do transportu żywności. Wykonawca zobowiązany jest, do pozostawienia dań obiadowych w termosach, w których zostały dostarczone, a Zamawiający zobowiązuje się do przekazania ich Wykonawcy w porze dostawy następnego posiłku.

  7. Temperatura posiłków gorących po dostarczeniu nie może być niższa niż:

- zupy: 75ºC,

- drugie dania: 65ºC.

  1. Wykonawca zobowiązany będzie do zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych oraz ich utylizacji zgodnie z obowiązującymi przepisami.

  2. Obiady powinny być dostarczane na miejsce do Centrum Opiekuńczo - Mieszkalnego w Pęchratce Polskiej, Pęchratka Polska 55, 18-305 Szumowo na koszt wykonawcy.

  3. Próbki żywności będą pobierane i przechowywane przez dostawcę zgodnie z art. 72 ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 poz. 1448 z późn. zm.) i zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady zbiorowego żywienia typu zamkniętego (Dz. U. 2007 Nr 80 poz. 545 z późn. zm.).

  4. Na miesięcznym jadłospisie będą znajdować się informacje o występujących alergenach zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2020 poz. 1149).

  5. Wykonawca przedłoży do akceptacji propozycję jadłospisu obejmującego z góry miesięczny zakres wyżywienia zatwierdzony przez dietetyka.

  6. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność zestawów obiadowych) na okres 14 dni i dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia na 3 dni przed planowanym jadłospisem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy.

  7. W przypadku wystąpienia problemów zdrowotnych u któregoś z mieszkańców, które będą wymagały stosowania specjalnej diety (np. dieta lekkostrawna, dieta cukrzycowa, dieta niskokaloryczno-cukrzycowa, dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu wątrobowa, trzustkowa, dieta lekkostrawna wysokobiałkowa, dieta lekkostrawna-żołądkowa, dieta lekkostrawna o zmiennej konsystencji, dieta indywidualna specjalna wg zaleceń lekarza i inne), Wykonawca zobowiązuje się do przygotowywania posiłków zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka.

  8. Miesięczny tryb rozliczeń: faktura wystawiona do 5 następnego miesiąca, płatna w ciągu 14 dni od dnia otrzymania faktury od Wykonawcy.

 

Wspólny Słownik Zamówień (CPV) - CPV - 55520000 - 1 - usługi dostarczania posiłków.

  1. Termin wykonania zamówienia.

 

Terminy realizacji zamówienia ustala się od dnia 1.01.2025 r. do dnia 31.12.2025 r.

 

  1. Warunki udziału w postępowaniu

 

O udzielenia zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy. Którzy nie podlegają wykluczeniu oraz spełniają określone przez zamawiającego warunki udziału w postępowaniu dotyczące:

  1. Posiada niezbędne kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów.

Zamawiający uzna, że zamawiający spełnia warunek, jeżeli wykaże, że posiada stosowne świadectwo sanitarne i certyfikaty wymagane dla placówki zbiorowego żywienia oraz posiada zaświadczenie o wpisie do urzędowego rejestru bezpieczeństwa żywności i żywienia zakładów, firm i producentów podlegających urzędowej kontroli przez Państwową Inspekcję Sanitarną na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.).

  1. Potencjału technicznego:

Zamawiający uzna, że Wykonawca, spełnia warunek, jeśli wskaże, iż dysponuje odpowiednim transportem do dostarczania zamówienia.

Spełnienie warunków udziału w postępowaniu, o którym mowa powyżej. Zamawiający zweryfikuje na podstawie oświadczenia Wykonawcy w formularzu ofertowym oraz dokumentów dołączonych do oferty.

 

  1. Opis sposobu przygotowywania ofert.

 

  1. Oferta winna zawierać:

  1. Formularz ofertowy (zał. 1) - wypełniony i podpisany przez Wykonawcę

  2. Aktualny odpis z właściwego rejestru lub centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji,

  3. Kopię zaświadczenia o wpisie do urzędowego rejestru bezpieczeństwa żywności i żywienia zakładów, firm i producentów podlegających urzędowej kontroli przez Państwową Inspekcję Sanitarną na podstawie ustawy z dnia z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.).

 

  1. Oświadczenie o dysponowaniu odpowiednim transportem, za pomocą którego Wykonawca będzie realizować dostawy.

  2. W przypadku, gdy Wykonawcę reprezentuje pełnomocnik – pełnomocnictwo określające jego zakres i upoważnienie do zaciągania zobowiązań w imieniu Wykonawcy oraz informację, że jest ono obowiązujące dla danego postępowania, podpisane przez osobę (-y) uprawnione do reprezentacji Wykonawcy,

  3. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia – pełnomocnictwo do reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.

 

  1. Ofertę wraz z załącznikami i referencjami należy przesłać w terminie do dnia 11 października 2024 r. do godz. 13.00.

  2. Ofertę należy złożyć elektronicznie.

  3. Treść oferty musi odpowiadać treści zapytania ofertowego. Oferta musi być podpisana przez osobę lub osoby uprawnione do reprezentowania Wykonawcy, albo przez osobę (osoby) posiadającą stosowne pełnomocnictwo. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oferta musi być podpisana przez pełnomocnika.

  4. Oświadczenia/dokumenty składane przez Wykonawcę muszą być podpisane kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym przez osobę (osoby) uprawnioną do reprezentowania Wykonawcy, albo przez osobę (osoby) posiadającą stosowne pełnomocnictwo, a w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia– przez ustanowionego przez nich pełnomocnika lub przez Wykonawców, których one dotyczą.

  5. Ofertę wraz ze wszystkimi załącznikami należy przesłać elektronicznie, na adres com@pechratka.pl

  6. Wykonawca może, przed upływem terminu do składania ofert zmienić lub wycofać ofertę.

 

  1. Dodatkowe postanowienia:

 

  1. Zamawiający może wezwać Wykonawcę do wyjaśnia złożonej oferty, jednak wyjaśnienia nie mogą prowadzić do negocjacji lub zmiany treści oferty.

  2. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiada wszystkim wymaganiom przedstawionym w zaproszeniu do złożenia ofert i uzyska najwyższą liczbę punktów.

  3. Cena ofertowa nie podlega zmianie po złożeniu oferty.

  4. Zamawiający zastrzega możliwość unieważnienia postępowania na każdym etapie bez podania przyczyny.

 

 

  1. Opis kryteriów, którymi Zamawiający będzie się kierował przy wyborze oferty z podaniem znaczenia tych kryteriów oraz sposobu oceny ofert:

 

Przy wyborze oferty Zamawiający będzie się kierował następującymi kryteriami ich znaczeniem: Cena ofertowa brutto - 100 %

Za ofertę najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, zawierająca wszelkie wymagane załączniki złożona przez Wykonawcę spełniającego wszelkie warunki udziału w postępowaniu oraz zawierająca najniższą cenę ofertową brutto (oferta otrzyma maksymalną ilość - 100 %).

 

  1. Termin związania ofertą.

 

Wykonawca pozostaje związany złożoną ofertą przez okres 30 dni. Bieg terminu związania ofertą rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert.

 

  1. Obowiązek informacyjny

 

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r.w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) informujemy, o zasadach przetwarzania Państwa danych osobowych oraz o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych.

 

 

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne w Pęchratce Polskiej, Pęchratka Polska 55, 18-305 Szumowo;

2. Kontakt z IOD możliwy jest pod adresem mail: inspektorochronydanych@kowalczyk.pro;

3. Dane osobowe przetwarzane będą w realizacji postępowania o udzielenia zamówienia publicznego w trybie zapytania ofertowego na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych

4. Pani / Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji ww. celu przetwarzania oraz przez okres 5 lat licząc od stycznia roku następnego, w którym zrealizowano zamówienie (dokumentacja zamówień publicznych), a także okres 10 lat w przypadku zawartych umów.

5. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do swoich danych oraz prawo ich sprostowania a także ograniczenia przetwarzania. Prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw. W celu wykonania swoich praw należy skierować żądanie pod adres e-mail: inspektorochronydanych@kowalczyk.pro;

6. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa oraz inne podmioty na podstawie stosownych umów podpisanych z COM w Pęchratce Polskiej – jako podmioty współpracujące.

7. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane poza EOG.

8. Pani/Pana dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu.

9. Ma Pani/Pan prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych, które Państwa dotyczą narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016r.

10. Podanie danych jest niezbędne w celu rozpatrzenia złożonej oferty oraz przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie zapytania ofertowego.

 

Załączniki:

Informacje

Liczba wyświetleń: 43
Utworzono dnia: 02.10.2024
Dokument wprowadził:
Publikator
Dokument opublikował:
Publikator
Dokument wytworzył:
Publikator
Podmiot udostępniający informację:
COM w Pęchratce Polskiej

Historia publikacji

  • 09.10.2024 14:08, Administrator
    Edycja strony: Przygotowanie oraz dostawa obiadów dla Uczestników na pobyt dzienny oraz całodobowy Centrum Opiekuńczo - Mieszkalnego w Pęchratce Polskiej
  • 02.10.2024 14:43, Administrator
    Dodanie załącznika: Załącznik Nr 2 umowa obiady.docx
  • 02.10.2024 14:43, Administrator
    Dodanie załącznika: Załącznik nr 1 formularz ofertowy ofertowe obiady.docx